IMG_0393 - kopie (Large)
IMG_0394 - kopie (Large)
IMG_6441
IMG_0395 - kopie (Large)

Op de koffie bij Wim Barten.

Op zaterdag 21 november 2015 gingen Henk Hubers, Geert Keultjes en Fedor van Battum naar Babberich om op de koffie te gaan bij Wim Barten. Arjan Vreman moest helaas verstek laten gaan. Er kwam later nog een verenigingslid langs maar die moet helaas anoniem blijven. U zult straks wel begrijpen wat de reden daarvan is.

Wim Barten is inmiddels over de jaren behoorlijk bekend in de vogelwereld. En niet alleen omdat hij al zo lang “meedraait” maar ook omdat hij al jaren uitstekende resultaten haalt. We hebben de prijzenkast van Wim niet gezien maar ik heb er wel beelden bij. Hij is kampioen geweest op de onderlinge, regio, districtelijke, en op de Nationale in Apeldoorn. Daar zullen er niet veel van zijn en wij zijn dan ook blij binnen onze vereniging dat Wim nog zo actief is. Hij slaat volgens mij ook geen vergadering over en is standaard behulpzaam bij de te houden tentoonstellingen.

Het bekende bakje koffie kwam op tafel en daarbij echt een heerlijk zelfgemaakt stukje appelgebak van mevrouw Barten. Het lijkt elke keer weer lekkerder te worden. Hierdoor komt de lat wel steeds hoger te liggen….

Al snel kwamen er verhalen uit de oude doos. Anekdotes over de vereniging en verhalen van vroeger van Babberich en omstreken. Mooi natuurlijk maar ik was toch wel nieuwsgierig naar deze tak van de vogelsport en begon met vragen over het houden, kweek, onverwant maken, en de zang natuurlijk.

Wim houdt dus zangkanaries. Daar heb dan natuurlijk ook weer verschillende soorten in. Zo zijn er Timbrado’s, Waterslagers en Harzers. De laatste soort daar houdt Wim zich al een hele poos mee bezig. Het gaat dan niet alleen om het houden en kweken, wat voor veel kwekers al een uitdaging op zich is, maar dan moeten ze ook nog eens goed getraind worden op de zang. En dat maakt het toch wel lastig.

De Harzer staat bekend om zijn basistoeren, de knor, kloek, fluiten, holklingel, klingeltoeren en holrol. Vraag mij niet hier verder iets over te zeggen…

Eigenlijk zou je de jonge vogels moeten scheiden en moeten selecteren maar daar moet je dan ook wel de ruimte voor hebben. Wim heeft een grote ren in een aangebouwd gedeelte van het huis waar lekker veel licht in schijnt. De poppen en mannen zitten gescheiden. De vogels die zijn geselecteerd voor de zang zitten in hun zangkooitjes en worden 1 of meerdere malen per dag in het felle licht verplaatst waardoor ze, als het goed is gaan zingen. Wim kweekt met een vast aantal poppen en houdt zich vast aan principe “de 28 dagen telling” (voor uitleg graag een keer op de vergadering).

Wist u dat de harzers uit het Harzgebergte komen en veel werden gebruikt in de mijnen. De zangkanarie werd zo populair dat de mijnwerkers konden stoppen met hun gevaarlijke en ongezonde werk en konden leven van de kweek en toebehoren voor het houden van deze populaire vogel.

Wim liet ons zien hoe het in zijn werk gaat. Hij haalde een stam en zette deze in de garage onder een lichtkoepel. Al snel gingen de kanaries aan de gang ondanks dat wij met vier man voor de kooitjes zaten te gapen. De zang is prettig om aan te horen. Het mannetje van de Harzer zangkanarie zingt in hoofdzaak roltoeren en dat kunnen ze heel lang aanhouden. Geert Keultjes en Wim beoordeelden de zangers. Geert heeft in het verleden ook Harzers gehouden en weet dus wat er moet worden geproduceerd en vooral ook wat niet.

Toen wij aandachtig op een rijtje zaten te luisteren naar de Harzers kwam plotseling de goedheiligman (zie eerste alinea) met een van zijn pieten de garage inlopen. Dit gaf natuurlijk de nodige hilariteit. Sinterklaas moest natuurlijk snel weer door en dat was voor ons ook het moment om op te stappen. We moesten ons als bestuur nog van de goede kant laten zien bij de onderlinge shows van onze zusterverenigingen.

Wim en Lenie bedankt voor de gastvrijheid

 

IMG_0398 - kopie (Large)