Is knoflook goed voor de vogels ???              

Overgenomen van Werkgroep Amerikaanse sijzen: door A.Lemmens.

Van knoflook weten we dat het een gezonde voedingsstof is voor de mens.Het heeft alleen een onaangenaam bijverschijnsel, de penetrante geur die het veroorzaakt. Bij onze vogels kunnen we van deze penetrante geur gebruik maken bij het bestrijden van luis , dit naast de velerlei medische aspecten van dit kruid.

Knoflook, Allium sativum, behoort tot de familie van de lookachtige. Andere planten uit deze familie zijn: Bieslook, Eslook, Berglook, Moeslook, Prei en Daslook alle Allium soorten zijn knolgewassen.In de winter slaan deze planten hun energie op in de bol zodat ze in het voorjaar snel groeien.

Knoflook kennen we uit de culinaire gebruiken, zeker in de zuid-Europese keuken is de knoflook overduidelijk aanwezig. Dit aromatisch kruid wordt gebruikt in de vorm van vers, poeder of azijn.Knoflook heeft een grote reputatie met betrekking tot de gezondheid van mens en dier. Eigenschappen die aan dit kruid worden toegeschreven zijn : cholesterolverlagend, bloeddrukverlagend, bloedstolling verminderd, slijmoplossend, ontsmettend voor de luchtwegen, bloedzuiverend en aderverkalking verkomend.Sommige bacteriŽle infecties worden door knoflook voorkomen en bestreden.Knoflook bestrijdt ook wormen en andere parasieten in darmen zoals spoelwormen.

Uit onderzoek door de Universiteit van Edinburgh is duidelijk geworden dat de geur van knoflook muggen verdrijft, bloedzuiverend, remt de groei van coccidiose, slijmoplossend, spijsvertering bevorderd, remt ziekmakende bacteriŽn, darmparasieten voorkomt en bestrijdt. Knoflook bevat allicine, organische zwavelverbinding die je een natuurlijke antibioticum kunt noemen.Een andere voor de vogels van groot belang zijn de werking is dat de geur van knoflook insecten verdrijft.Vliegen, muggen, vederluis en bloedluis worden door de geur verdreven.Als wij knoflook hebben gegeten ruiken we niet alleen uit onze mond, maar ook onze huid, via het transpiratie vocht ruikt je naar knoflook.Dat is ook zo bij onze vogels door het toedienen van knoflook via de voeding gaat ook de huid van de vogels ruiken naar knoflook.Hierdoor zullen er geen luizen, muggen of vliegen bij de vogels bij de vogels komen.

 

bloedluis

bloedluis

zwarte luis

zwarte luis

Hoe knoflook te gebruiken bij onze vogels:

Appelazijn met knoflook in het water drie dagen in de week, wel dagelijks verversen of knoflookpoeder via het eivoer/universeelvoer, twee theelepeltjes per kilo eivoer.

We kunnen ook gedroogde knoflook of uien in het vogelverblijf hangen om muggen en vliegen te verdrijven.

Even een stukje eigen ervaring

Wij gaan even een jaar terug, kweekjaar 2014,18 Februari 2014 heb ik mijn broedkoppels op gekooid ,het werd tijd want ze waren broedrijp, alles verliep voorspoedig mooie nestjes met eieren die werden ook goed bebroed en de bevruchting was ook perfect, zo ook de uitkomst van de jongen, het kon gewoon niet beter.

De eerste jongen moesten geringd worden, ik heb altijd de gewoonte om het nestje met jongen om te keren in mijn hand, dan zit je niet in de nest te trekken, maar wat ik toen zag, dat was onverstelbaar luis luis en nog eens luis, zwarte luis om precies te zijn, dan gaat er van alles door je heen.

Ik had alles goed voorbereid, de kooien en de nesten ingesmeerd met Biosil vloeibaar, de touwnestjes ingespoten met Ardap, wat moet je nog meer, met de spuitbus Ardap in de hand begin je aan een schoonmaakbeurt, maar alles wat je doet het is niet afdoende, je moet op zo`n moment wat anders verzinnen maar wat? een bloedluis kun je volgens mij beter bestrijden, maar de zwarte luis trek zich nergens wat van aan, die blijven maar komen.

Op mijn zoektocht naar een oplossing stuiten ik op een schrijven van de Heer A.Lemmens die schreef met zoveel overtuiging over knoflook, ik dacht dat is het knoflook.Het knoflookpoeder met het eivoer gemengd. Ik kon mijn geluk niet op, want na vier dagen waren mijn oude en jonge vogels vrij van ongedierte.Dat was begin maart dus ongeveer een jaar geleden, ik ben deze knoflookpoeder in het eivoer het hele jaar blijven gebruiken en geen luis meer.Ik heb in 2014 net op tijd in kunnen grijpen, twee poppen hebben het nest verlaten en 7 jongen hebben de strijd verloren.

SUCCES MET DE KWEEK:  Teun Duis